• Netværk: Derfor bør du dyrke det

    splash-pink-dyrk-dit-netvaerk-524x524

    Hvis ikke du allerede er i gang, bør du kraftigt overveje at dyrke dit faglige netværk.

    Et godt netværk kan nemlig være afgørende for, om du lander det vigtige studiejob og efterfølgende drømmejob.

    Dyrk dit netværk

    Netværk: Derfor bør du dyrke det

    splash-pink-dyrk-dit-netvaerk-524x524

At netværk er afgørende for dine jobchancer, er der ikke den store tvivl om. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at godt 30 % af alle jobs på det danske arbejdsmarked bliver besat via netværk. Og i små private virksomheder er tallet dobbelt så stort, viser undersøgelser.

Det samme gælder for studiejobs, hvor mange stillinger eksempelvis besættes ved, at de studerende skaffer deres studiekammerater ind. Derfor gælder det om lære de rigtige folk at kende.

Men først er det vigtigt at forstå, hvordan netværk fungerer.

Hvad er et fagligt netværk?

Selvom du måske ikke tænker over det, er du allerede en del af et eller flere netværk via de folk, du kender. Det kan være familie, venner og gamle skolekammerater, hvilket man kalder for sociale netværk.

Forskellen på et socialt og et fagligt netværk er, at det sidste primært omhandler den professionelle del af dit liv. Dvs. folk, du typisk kender fra:

  • Din uddannelse
  • Dit studiejob
  • Dit arbejde.

Det kan også være folk, du har mødt gennem venner og familie, der berører det arbejdsmæssige område, du gerne ind vil på. Og der kan sagtens være overlab mellem personer i dit sociale netværk og det faglige.

Fordelen ved at være bevidst om værdien af faglige netværk er, at du undervejs i din uddannelse eller arbejdsliv kan være opmærksom på de personer, der kan bringe dig videre.

Og ikke mindst, at du holder relationen og dermed netværket i live ved at holde kontakten in real life eller online via eksempelvis LinkedIn.

Derfor virker netværk

Når netværk virker ift. jobs, er årsagen ganske simpel. Vi mennesker er nemlig skruet sådan sammen, at den mest troværdige anbefaling, vi kan få, er anbefalinger fra folk, som vi kender og stoler på. Det gælder alt fra tips til gode restauranter, produkter og altså også nye kollegaer.

For virksomheder er fordelen, at de ved at bruge netværk til at rekruttere slipper for langsommelige og dyre ansættelsesprocessor.

Ved at dyrke dit netværk og lære flere folk at kende, kan du derfor øge chancen for at lande det helt rigtige job ganske betragteligt. Og her er det ofte de faglige netværk, der er nøglen til succes.

Netværk er som ringe i vandet

Hvis du enten søger studiejob eller fast arbejde, sker der nemlig typisk følgende, når du aktiverer dit netværk i jagten på det rette job:

  • Dit netværk ved, hvad du har brug for
  • Netværket har dig i baghovedet, når relevante stillinger er i spil på deres arbejdsplads
  • Netværket husker dig, når de hører fra andre, at en stilling er ledig andet steds
  • Netværket deler dine opslag på sociale medier
  • Netværket kan sende dig i retning mod relevante personer, du kan henvende dig til
  • Netværket bruger deres eget netværk til at hjælpe dig.

På den måde fungerer dit netværk som ringe i vandet, hvor hvert medlem inddrager sit eget netværk osv., osv.

Du skal klare det sidste selv

Uanset, om du søger et karriererelevant studiejob eller fuldtidsjob, er fordelen ved at blive anbefalet af andre altså, at du, frem for at være et anonymt navn på en ansøgning, bliver sat i en social kontekst, hvor du måske er nogens gode ven, niece, studiekammerat eller tidligere kollega.

Og ikke mindst, at nogen har sagt god for dig.

Det giver arbejdsgiveren en tryghed og interesse i dig, der kan sikre dig en plads forrest i jobkøen.

Det er dog sjældent, at en anbefaling fra dit netværk alene skaffer dig jobbet. Men det kan bringe dig i spil, hvor du til en samtale selv skal overbevise din måske kommende chef om, at du er den rigtige.

Men det skal du nok klare.