• Er du i starten af din karriere? Tag det roligt – alt er godt!

    Kig på din karriere som et puslespil, hvor du hver dag lægger en ny brik og mærker efter, om det var godt.
    Karriere som nyuddannet

    Er du i starten af din karriere? Tag det roligt – alt er godt!

"Hvad skal du være, når du bliver stor?" Det er et spørgsmål, som vi alle har fået utallige gange som børn og unge.

For nogle er det enkelt at svare på, fordi de altid har vidst, hvad de gerne ville.

For andre straks lidt mere udfordrende, og det er ikke blevet nemmere, for med til udfordringen hører, at vi lever i en tid, hvor alt kan lade sig gøre – der er et hav af muligheder og derfor også mange valg, der skal træffes.

Og lad os starte med den gode nyhed: Der findes ingen forkerte beslutninger på din karrierevej. Hvorfor? Fordi, når du træffer en beslutning, så gør du det samtidigt til den rigtige beslutning. Det fjerner tyngden fra det at tage beslutningen, og bekymringen for at vælge forkert.

Karrieren er et puslespil

Du kan vælge at lægge store planer for hele din karriere med den risiko, at alt kan gå galt – du vælger fx ikke den rigtige ungdomsuddannelse, du kommer ikke ind på drømmeuddannelsen, du bliver ikke ansat det rigtige sted, du bliver ikke forfremmet hurtigt nok, osv. osv.

Men hvis du nu i stedet kigger på din karriere som et puslespil, så lægger du hver dag en brik i dit puslespil og mærker efter, om det var godt. Lærte jeg noget? Gjorde jeg en forskel? Voksede jeg?

På den måde bliver du hele tiden bevidst om, hvad der driver dig, og du får nemmere øje på den næste brik, der kan lægges som den næste i DIT puslespil.

Hvad driver dig? Hvilken karrieretype er du?

De fleste af os er drevet af noget i vores arbejdsliv, og det er meget forskelligt, hvad der motiverer os, når vi går på arbejde. Ifølge "Karrieremodellen", som bl.a. anvendes af Center for Ledelse, kan karrierer groft sagt inddeles i fire typer:

  1. Den lineære karriere: For nogle er det ambitioner og konkurrencen om at bevæge sig opad på karrierestigen og nå (hurtigst muligt) til tops med dertil hørende ansvar og autoritet.
  2. Ekspertkarrieren: For andre er det motiverende at dykke ned i deres fagområder og løbende udvikle sig som eksperter på deres specifikke felt.
  3. Den udvidende karriere: For en tredje er det motiverende løbende at udvide sine kompetencer på nye områder, med afsæt i den viden og erfaring, der allerede ligger i rygsækken.
  4. Den episodiske karriere: Og for den sidste type er det en drivkraft løbende at blande kortene og lære noget helt nyt og dermed skifte til et helt anderledes job.

De fleste karrierer kommer undervejs til at kombinere to eller flere af disse typer, alt efter muligheder, prioriteringer og livsfaser. Så der er også vidt forskellige måder at udvikle sig i sin karriere, men der er altid plads til nye valg eller til omvalg, hvis brikken ikke passede.

 

Fremdrift er ikke ensbetydende med forfremmelser, og karrieren er langt fra altid en stige, der går opad, fortæller Anne Schmidt, karriererådgiver hos Frie.


Gør jævnligt status, så du kan få øje på det næste skridt

Når du kigger på dit puslespil, som det har formet sig indtil nu, kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser om, hvorvidt du gerne vil finde din næste brik indenfor eller udenfor virksomheden. Hvilke opgaver er du god til, hvilke er du glad for, og hvad giver dig energi? Vil du have nye opgaver, dygtiggøre dig, hvad motiverer dig, er der udviklingsmuligheder internt? Hvilke værdier har du brug for at blive mødt på?

Når det er tid til forandring, skal der handles

Når du ved, hvad der er vigtigt for dig, kan du begynde at kigge på, hvilke muligheder du har, der hvor du er, og hvilke jobs der findes derude. Hvad er du nysgerrig på, og hvordan kommer du derhen?

Det kan godt være, at du skal blive lidt endnu, der hvor du er lige nu, men at du har en intuitiv fornemmelse for, hvor du gerne vil hen, eller hvad du har lyst til at udfordre dig på. Du kan få en snak med din chef om, hvordan du kan få dine ønsker indfriet, og sammen planlægge det næste skridt.

 

Og hvis du når frem til, at det er på tide at finde nye græsgange, kan du række ud til dit netværk, gå på opdagelse på jobmarkedet og søge de stillinger, der er spændende, slutter Anne.


Er sparring en god idé?

Kort sagt: JA! Det er altid godt at vende sine idéer og udfordringer med andre, fordi vi har blinde vinkler i forhold til at kunne se hele billedet.

Du kan fx sparre med nogen, der kender dig, og som kender dine interesser, arbejdsstil, styrker og udviklingspunkter. Eller du kan søge sparring hos en af vores karriererådgivere, som kan hjælpe dig med at skabe et klart billede af din profil, dine muligheder, og hvordan du kommer videre.

Du kan også søge inspiration på Dit Karriereunivers.