• Hvad er et relevant studiejob for dig? Find dine faglige interesser

    Vi har samlet 3 gode råd til at finde det, du tænder på rent fagligt, før du træder ind på arbejdsmarkedet.
    Det relevante studiejob

    Hvad er et relevant studiejob for dig? Find dine faglige interesser

Hos Frie er vi overbeviste om værdien af det relevante studiejob. Men når vi prædiker vigtigheden af det, er det også vigtigt at være knivskarpe på én ting: Hvad vil det sige, at et studiejob er relevant?

På studiet får du det teoretiske fundament for din faglighed. Men det er først, når du omsætter den viden til konkrete opgaver i en virksomhed, at du finder ud af, hvad du egentlig kan på et arbejdsmarked.

Det relevante studiejob er altså den praktiske understøttelse af din teoretiske kompetenceprofil.

Men hvordan adskiller det relevante studiejob sig fra et helt almindeligt studiejob? Svaret ligger i at kigge nærmere på, hvad du finder relevant.

Hvad er et relevant studiejob?

Det findes der cirka 100 forskellige svar på, men vi giver dig vores bedste bud på en definition herunder:

Hvis et studiejob er relevant, er det betydningsfuldt for din fremtidige karriere. Det vil sige, at hvis du drømmer om at arbejde med marketing, indebærer det relevante studiejob marketingrelaterede opgaver.

Men konceptet din fremtidige karriere er en sjov størrelse. For det er langt fra sikkert, at du overhovedet ved, hvad du vil arbejde med i fremtiden.

Det kan være, at du går på en uddannelse, der lægger op til flere forskellige, mulige karriereveje, og du har svært ved at vælge mellem dem.

Og her spiller studiejobbet faktisk også en rolle – for det kan spore dig i retningen af en vigtig ting …

Dine faglige interesser: Sådan finder du ud af, hvad du godt kan lide at lave

Som studerende er du i begyndelsen af processen med at spore dig ind på, hvad du godt kan lide at arbejde med. Du har endnu ikke finpudset din faglighed, og du har derfor en stor, flot vej foran dig med masser af mulige arbejdsopgaver.

Tidligere studerende Hannah Zuschke, der gik fra studiejob som Student Counselor til fuldtidsjob som Career Counselor, forklarer en god måde at tænke sit studiejob ind i sin fremtidige karriere:

 

Tænk over, hvad du gerne vil beskæftige dig med i fremtiden, og undlad at tænke i jobstillinger, men tænk på opgaver. Hvad skal der til for at kunne varetage sådanne opgaver?


Et studiejob er et fremragende sted at finde ud af, hvad du godt kan lide at arbejde med. Og for nogle kan det være en god idé at have flere forskellige studiejobs undervejs i studiet.

Dermed ikke sagt, at du skal tvinge dig selv ud i flere forskellige jobs, men hvis det giver mening for dig, kan det at arbejde med forskellige ting hjælpe dig med at finde ud af, hvad der for alvor tænder og motiverer dig.

Den ideelle rejse på studiet er, at alle dine studiejobs som sådan har været relevante, men at du ender i det mest relevante af dem.

Tre gode råd til at finde det, du tænder på rent fagligt, før du træder ind på arbejdsmarkedet

  1. Prøv dig selv af i forskellige studiejobs, hvis du har muligheden for det
    Relativt mange studerende finder sig selv i denne situation:

    De sidder i et studiejob, som egentlig er okay. De får en fin løn, de har fine arbejdsopgaver, og de har gode kollegaer. Men opgaverne er kedelige – de får ikke mere ansvar – og de udvikler sig ikke.

    Hvis du selv sidder i en lignende situation, er det fint at være modig, tage det store skridt og søge videre til det næste studiejob.

    Det er netop under studiet, at du har muligheden for at prøve dig selv af i mange forskellige typer jobs. Og den mulighed står det dig frit for at udnytte. Du kan også lave en mellemløsning, hvor du søger videre til et nyt job – og hvis du så får det, kan du eventuelt bede om at komme på halv tid i det gamle job.

    Så har du ikke risikeret det hele på én gang – du prøver dig af i et nyt job, men beholder det gamle som sikkerhedsnet. Og du har samtidig sat dig selv i en position, hvor du har mulighed for at accelerere din udvikling.

    Tidligere studerende Hannah Zuschke, som vi hørte fra tidligere, har samme pointe.

    "Der er enormt mange studiejobs, der kan være relevante for din personlige og faglige udvikling, selvom de ikke umiddelbart er relevante for netop det studie, du går på."

    Vær desuden ikke bange for at prøve dig selv af i frivilligt arbejde. Når arbejdet ikke er betalt, skal der en del til at motivere os til at lave det. Frivilligt arbejde kan dermed også være en fremragende øvelse i at lære, hvad du virkelig synes, er fedt at lave.
  2. Vær bevidst om dine personlige kompetencer
    Før du kaster dig ud i forskellige jobs, der kan lyde relevante for din karriere på papiret, er det også vigtigt at mærke efter i dig selv og den person, du er.

    Hvis du fx har din force med at have snuden i sporet og virkelig gå i detaljer med opgaver, og du derimod ikke trives med den ekstroverte rolle i et fast-paced miljø – så kan du med fordel undgå de studiejobs, der i beskrivelsen lægger op til netop det.

    På samme tid er studietiden også muligheden for at prøve grænser af og se, om du kan udvide din komfortzone. Måske har du altid haft indtrykket af dig selv som en stille kontormus. Du beslutter dig dog for at prøve dig selv af i et job, der kræver, at du er på foran mange mennesker – og du finder ud af, at du faktisk er vild med det.

    Kort og godt: Studietiden er til for at blive bevidst om dine personlige kompetencer, så du kan sætte grænser, når du skal søge fuldtidsjobs.
  3. Lad dig ikke afskrække af de knap så sexede virksomheder
    Lad os sige, at du drømmer om at arbejde med kommunikation for en virksomhed – og gerne en af de helt store.

    Faktisk er din ultimative drøm at arbejde for LEGO. Og pludselig ser du det – det perfekte jobopslag, som henvender sig til en kommunikationsstuderende, der skal hjælpe med at lave inspirerende budskaber om de verdenskendte klodser.

    Du bruger en halv dag på en ansøgning og venter i spænding. Men en måned senere tikker der en standardafvisning ind i indbakken, og dine drømmer lider et knæk.

    Du søger videre i dit universitets jobbank og spotter en lignende stilling – men denne gang er det for Borgerservice. I dine øjne kan det ikke måle sig med LEGO, men du brænder for at komme ud at arbejde, så du lægger dig i selen og skriver igen en fremragende ansøgning.

    Og denne gang kommer du til samtale – og de ender faktisk med at vælge dig!

    To måneder inde i jobbet aner du ikke, hvorfor du var så opsat på LEGO. Opgaverne i Borgmesterforvaltningen er spændende og udfordrende, din chef giver dig masser af ansvar, og du har super gode kollegaer, som lærer dig noget hver eneste dag.

    Hos Frie sparrer vi jævnligt med studerende med nøjagtig denne problemstilling – det hører under vores gratis fagforening.

Konklusion: Hvad er det relevante studiejob for dig?

Det relevante studiejob er et, du finder dig godt tilpas i, som samtidig har et element af relevant faglig udvikling – altså at du kan se dig selv blive bedre til de ting, som du også kan se dig selv arbejde med i fremtiden.

Samtidig er det et job, som forbereder dig på mulige udfordringer på fremtidige arbejdspladser.

Det relevante studiejob ændrer sig, efterhånden som dine faglige interesser ændrer sig. Men selv et studiejob, der skulle vise sig ikke at være relevant for din fremtidige karriere, vil stadig give dig værdifuld erfaring.

Og dermed er de fleste studiejobs relevante på hver deres måde.