• Sådan lander du dit første job som nyuddannet

    splash-pink-9-tips-til-at-lande-dit-foerste-job-524x524
    9 gennemprøvede tips til, hvordan du får hul igennem til de gode job, når de alle sammen vil have en verdensmester med 3-5 års erfaring.
    Første job som nyuddannet

    Sådan lander du dit første job som nyuddannet

    splash-pink-9-tips-til-at-lande-dit-foerste-job-524x524

Som nyuddannet akademiker kan det til tider virke umuligt at knække koden til drømmejobbet – eller bare et eller andet job! Og vi bebrejder dig ikke, hvis du en gang imellem føler dig lidt – eller meget – presset og stresset.

Men det rette job findes til alle – og der findes heldigvis en række gennemprøvede tips, der leder dig direkte til det første job som nyuddannet akademiker.

Velkommen til Fries store guide til dimittender, der leder efter det første job.

1. Du får ikke jobbet, hvis du ikke vil virksomheden

Når du søger en stilling, skal du tænke meget mindre, hvad kan virksomheden gøre for mig – og i stedet tænke meget mere, hvordan kan jeg hjælpe virksomheden med at nå dens mål?

Det er fuldstændig alfa og omega, at du formår at vise din konkrete motivation for at arbejde for virksomheden. Det betyder, at du for alt i verden ikke må lave en standardansøgning – så skiller du dig simpelthen ikke nok ud.

Virksomheden skal mærke fra start til slut i ansøgningsprocessen, at du har en brændende motivation for at hjælpe den med at opfylde sin vision – imens den tjener nok penge til at blive ved med det.

2. Tænk mere "hvad er mine kompetencer" i stedet for "hvad er min uddannelse"

Du er ikke den eneste med din uddannelse, og du er heller ikke den eneste med din uddannelse, der søger de jobs, du søger.

Okay, så fik vi lige det åbenlyse ud af verden – og pointen med det er, at du ikke kan skille dig ud alene på din uddannelse. I stedet skal du fokusere på alt det, du kan – altså dine kompetencer.

Hvilke praktiske kompetencer har du, som virksomheden har brug for? Og hvordan binder de sammen med det teoretiske fundament, du har med fra din uddannelse?

Fokuser på det – og bind det strategisk sammen med punkterne i stillingsopslaget.

Som en ekstra note findes der i dag en masse uddannelser, som simpelthen slet ikke fandtes for 10 år siden. Det er derfor langt fra sikkert, at arbejdsgiver overhovedet kender dem. Endnu en grund til ikke at bruge værdifuld plads på at fokusere på din uddannelse.

3. De essentielle: Skarpt CV og skarp ansøgning

Langt de fleste rekrutteringsprocesser er stadig bygget op om modellen med CV og ansøgning. Og derfor er det selvfølgelig essentielt, at du mestrer begge discipliner.

Det kommer med øvelse, øvelse og øvelse, men du behøver ikke være solist i den øvelse. Der findes masser af gode, gratis ressourcer derude, inklusive personlig sparring på dit universitet – og det er bare med at udnytte dem.

Hos Frie anerkender vi vigtigheden af netop denne type sparring, og vi har derfor udviklet Frie Uddannelse, der tager hånd om det – og er fuldstændig gratis.

4. Fokuser på konkrete opgaver og værdiskabelse

I stedet for at tænke titel og karriere bør du med fordel tænke opgaver og værdiskabelse.

Hvilke opgaver vil du gerne løse for virksomheden? Hvorfor er du en værdifuld ansættelse – både nu og i fremtiden?

Hvordan hjælper du virksomheden med at tjene penge?

Det er alle sammen spørgsmål, du skal tænke ind, når du søger job – for det er de ting, virksomheden går op i.

Og dermed også de ting, du bør gå op i.

5. Sørg for, at dit første fuldtidsjob ikke er dit første job

Vi ved det godt: Det er et tarveligt råd, hvis du står og skal søge job nu og ikke allerede har tænkt det ind. Men hvis du har tiden på din side, skal du simpelthen sørge for at få dig et relevant studiejob!

Samtlige undersøgelser viser nemlig, at det er det absolut bedste, du kan gøre, hvis du vil optimere dine muligheder for at komme godt i gang med din karriere efter studiet.

Så der er ingen vej udenom: Sørg for at få arbejdet under studiet, så dit CV ikke er tomt, når det først bliver rigtig alvor.

6. Start jobsøgningen i god tid – inden specialeskrivning

Som studerende fylder eksaminerne meget, og de store opgaver fylder mest – og den største af dem alle er placeret til allersidst, lige inden jobsøgningen for de fleste bliver et fokuspunkt: Specialet.

I stedet for først at tage jobsøgningen seriøst efter specialet, anbefaler vi faktisk, at du prioriterer den allerede inden, du begynder at skrive speciale. Du kan lægge fundamentet med at få styr på CV og ansøgning og begynde at søge de første jobs.

Så kan du undervejs i specialet skifte mellem at skrive speciale og søge flere jobs. Det har flere fordele – bl.a.:

  • Du bliver mindre desperat, og det vil smitte af til jobsamtalerne, hvor ro og selvtillid er en fordel.
  • Du har simpelthen bare bedre tid til at prøve dig frem – få de værste nerver ud af systemet og søge en masse forskellige stillinger.

Og forhåbentlig får du på den måde dit job, allerede inden du bliver færdig.

7. Tænk ud af boksen – søg dér, hvor konkurrencen er lavere

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at de mest populære jobs, der bliver set af flest mennesker, også får flest ansøgninger.

Derfor er det en stor fordel, hvis du kan brede din ansøgning ud til andre kanaler også. Særligt dit netværk er effektivt – her kan du finde de jobs, der ikke nødvendigvis bliver slået op på diverse jobportaler. Det er i netværket, du kan få insiderviden om en stilling, der først bliver ledig om en måned, men hvor de gerne vil have den besat allerede nu.

Prøv at tænke over, hvordan du kan gøre noget, som alle de andre ikke gør. Og find dine muligheder på utraditionel vis med langt mindre konkurrence.

8. Læg en billet ind hos praktikstedet – eller få hjælp af din chef

De fleste uddannelser har en praktikperiode placeret tæt på dimissionstidspunktet. Det kan du udnytte til din fordel ved først og fremmest at vælge et praktiksted, der har en historik for at ansætte praktikanter.

Og derudover skal du selvfølgelig opsøge enhver mulighed, der er for at blive fastansat, når du først er kommet ind som praktikant.

Som praktikant kender virksomheden dig allerede. De ved, hvad du kan – og hvis du har gjort det godt, jamen hvorfor så ikke beholde dig bagefter?

Og selv hvis de ikke har plads til dig, har både dine kollegaer og din chef sandsynligvis et stærkt netværk – og det netværk kan blive din åbning til dit første job.

Denne pointe strækker sig naturligvis også til dit studiejob, hvis du er så heldig at have landet sådan et.

Tidligere studerende Nathalie Babiel Prehn fik sit første fuldtidsjob som marketingkoordinator hos Normal netop via en værdifuld åbning fra sit studiejob:


Tidligere tænkte jeg altid: ’Ja, ja... Mon ikke jeg kan få mig et job, selvom mit netværk ikke er noget at bryste sig med, når jeg blev anbefalet at have fokus på at skabe et solidt netværk. Men faktum er bare, at det var grundet mit netværk, jeg fik et job.

 

9. Profiler dig selv på LinkedIn – og hav professionelle profiler på Instagram og Facebook

Kandidatresearch foregår i dag online. Det bliver du nødt til at være opmærksom på og imødekomme, før det er for sent.

Det betyder først og fremmest, at du skal præsentere dig selv professionelt på alle sociale medier. Ikke kun på LinkedIn, men også Facebook og Instagram.

For du bliver Googlet, og den ansættelsesansvarlige kigger de her steder for at se, hvad du er for én.

Du kan også vælge at tage det steppet videre og begynde at dele fagligt, relevante indlæg på fx LinkedIn. Det er en anden måde at demonstrere dine kompetencer på og vise, at du er en ekspert inden for dit fagområde.