• Hvor meget erfaring skal du have som nyuddannet?

    Du klarede det. Flere års studier er færdiggjort. Med oprejst pande og din nye titel i baghånden er du nu klar til at gå arbejdsmarkedet i møde.
    Erfaring som nyuddannet

    Hvor meget erfaring skal du have som nyuddannet?

Der er dog et mindre bump på vejen … Arbejdsmarkedet er muligvis ikke helt klar til dig.

I jagten på det første job kan dit CV godt være et benspænd, hvis ikke det er prydet med en masse relevant erhvervserfaring. Og du kan som ledig nyuddannet godt risikere at miste både mod og kampgejst, når du først har mødt den første række standardafvisninger.

Men husk på dette: Du kan selv gøre meget for at forbedre dine forudsætninger for at få et job efter endt studie. Både imens du stadig studerer, men også som nyuddannet arbejdsledig.

Tag skeen i den anden hånd: Sørg for at få arbejdet under studiet og fokuser på at bygge kompetencer og salgbare evner både undervejs i studiet, og efter du er blevet færdig.

Lad os få det på det rene fra start – ja, erfaring er en fordel!

Vi kan ikke komme uden om det. Erfaring er en fordel, når du som nyuddannet skal ud at finde dit første job. Det er dokumenteret ved bl.a. denne, denne og denne undersøgelse.

For selvom erfaring ikke per definition er lig med kvalitet, så ser arbejdsgivere alligevel erfaring som en form for garanti.

En undersøgelse af over 1.300 jobopslag inden for kommunikation og marketing viser således, at erfaring var det 2. mest brugte ord i jobopslagene – næst efter ”sociale medier”. For jobopslag relateret til økonomi var det det mest brugte.

Det betyder desværre, at du som nyuddannet er bagud på point allerede fra start. Og det kan godt virke demotiverende.

Hvad efterspørger arbejdsgivere ellers, bortset fra erfaring?

Men giv ikke op på forhånd: Det er nu, du skal smøge ærmerne op. For det er de færreste, som får deres første job serveret uden at skulle gøre noget for det.

Ja – arbejdsmarkedet har meget at lære dig endnu. Men du har en masse kompetencer med dig fra dit studie, og de er ikke værdiløse. Langt fra. Og bl.a. følgende kompetencer, som alle scorede højt i de førnævnte undersøgelser, ligger lige til højrebenet for nyuddannede akademikere:

  • Ansvarlighed
  • Samarbejdsevner
  • Engageret
  • Struktureret
  • Stærk analytisk
  • Godt overblik.

Det er disse kompetencer, du skal sætte i spil – og hvis du scorer højt på mange af disse, kan du kompensere for din manglende erfaring. Tro på, at du er fagligt stærkt rustet og klar til at varetage en stilling på en arbejdsplads – også selvom du er nyuddannet.

Hvor meget erfaring er den rette mængde erfaring?

Men hvor meget erfaring skal du egentlig have, før du kan vide dig sikker på at komme i job som akademiker?

Der er desværre ikke nogen regel for, hvor meget erfaring du som nyuddannet skal have – det varierer simpelthen fra fag til fag og fra arbejdsplads til arbejdsplads. Nogle virksomheder er i højere grad åbne for at tage imod nyuddannede, og andre kræver som minimum fem års erfaring i en lignende stilling.

Men vid, at stillingsopslag kan gradbøjes: Langt de fleste stillingsopslag er mere en ønskeliste end en liste over egentlige krav. Virksomhederne forventer ikke, at du skal opfylde alle punkterne.

Et relevant studiejob på CV’et er en fordel, da det giver erfaring. Og det allerbedste du kan gøre for dig selv, når du har et relevant studiejob, er at sørge for at prøve nogle forskellige ting af i jobbet.

Hvis du fx er i en større virksomhed, kan du undersøge mulighederne for at rotere lidt rundt, så du ikke sidder med de samme arbejdsopgaver i flere år.

På den måde får du strategisk tilegnet dig praktisk erhvervserfaring inden for forskellige arbejdsområder, og det er værdifuldt for både dit CV og din kompetenceprofil.

Der er også god erfaring at hente fra et praktikophold. Så fremfor udelukkende at fylde din studietid med supplerende teori og viden fra valgfag, er det en rigtig god idé også at prioritere dit projektorienterede forløb under din studietid.

Og hvis du kan finde tid til både at have et relevant studiejob og være i praktik, er det ren win-win.

Hvad kan du gøre for at bygge selvtillid, hvis du ikke har erfaring på CV’et?

Måske har du ikke erfaring fra et relevant studiejob – men qua din uddannelse har du erfaring. Kunsten er at omsætte den viden og de kompetencer, du har fra dit studie, til salgbar erfaring.

Fag og teoretiske termer kan være uoverskuelige for arbejdsgiveren. Det er derfor vigtigt, at du får formidlet dine evner, så arbejdsgiveren kan se en sammenhæng i forhold til jobstillingen, og at de evner, du byder ind med, kan skabe værdi for virksomheden.

Hvis du alligevel trænger til at give dine salgbare evner et boost, er det aldrig for sent at komme i gang. Der er nemlig en masse ting, du selv kan gøre for at give din kompetenceprofil et skub i den rigtige retning.

Show it, don’t tell it – vis, at du mestrer dit arbejde

Har du et brændende ønske om et grafikerjob? Så lav dine egne grafiske designs og opbyg en portefølje. På den måde kan du vise dine evner frem, fremfor kun at fortælle om dem. Når du understøtter dine ord med visuelle eksempler, giver du dine ord mere værdi.

Det samme gør sig gældende, hvis du gerne vil arbejde med hjemmesider – du kan roligt gå i gang med at bygge din helt egen. På den måde får du noget konkret, du kan vise til din fremtidige arbejdsgiver.

Eller måske du vil være tekstforfatter – hvorfor ikke skrive en bog eller starte en blog? Vis, at du er en verdensklasse ordsmed med stor arbejdsdisciplin.

Når du sætter dine kompetencer i spil og lader dem udfolde sig, bliver du både bedre til dit fag og opbygger relevant erfaring.

Desuden tilbyder mange jobcentre, fagforeninger og a-kasser sparring og en række kurser for arbejdsledige, som kan være med til at opkvalificere dine kompetencer. Det gør vi bl.a. hos Frie.

Hos Frie kan vi også hjælpe dig med at komme i virksomhedspraktik, imens du er på dagpenge. Virksomhedspraktik kan være en god indgang til jobmarkedet, som flere og flere store og gode virksomheder benytter sig af.

Lad være med at slå dig selv i hovedet – det første job er det sværeste at få

Når du er forberedt på, at det kan tage noget tid at finde dit første job, er det måske lettere at acceptere og være i. For ja – det er svært at lande det første job – især for unge akademikere, der – ifølge en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening – har den højeste ledighedsprocent blandt alle unge – inklusive ufaglærte.

Og det gør det ikke bedre, at du står i samme situation som utallige andre nyuddannede. Både dem fra dit eget studie, men også alle dem fra andre studier. Der er kamp om de gode jobs, og kampen er til tider hård og ubarmhjertig.

Men bevar roen – for din egen skyld, vigtigst af alt

Det hjælper dig ikke, hvis du bliver desperat. Også selvom det kan virke angstprovokerende ikke at få et job med det samme. Både fordi det er dét, du har glædet dig til – at komme ud på arbejdsmarkedet og bidrage med alle dine nye kompetencer og viden efter års studier – men også fordi politikerne truer med ændrede dimittendsatser og dagpengekvoter for nyuddannede.

Behold din selvtillid og troen på dig selv

Og tag det roligt, når du skal til jobsamtale. Roen smitter af på arbejdsgiver, og så er der større chance for, at samtalen får et positivt udfald. Og når du så har fået dit første job, står du et godt sted.

Du har sikkert hørt det før: Det er nemmere at finde job, når du er i job – og den er god nok. For det første job er åbningen til andre fede jobs. Når først du er i arbejde, er du allerede markant mere attraktiv for andre arbejdsgivere. Og det er en gunstig situation at stå i.

Og nu, hvor du ved alt det her – sørg for at få arbejdet!

Der er ingen bedre måde at imødekomme arbejdsmarkedets krav om erhvervserfaring end ved at opbygge et stærkt CV under studiet.

Så selv om vi ville ønske, at vi kunne give dig en magisk formel for, hvordan du som ledig nyuddannet kan komme i betragtning til dit første job efter endt studie – uden praktisk erhvervserfaring, men med en masse teoretisk viden – så er der desværre ingen nem udenoms-løsning.

Ansvaret ligger alene hos dig, og vi hepper – og husk, at vi også støtter og hjælper dig videre som gratis medlem af vores fagforening.