Du har fundet et drømmejob, som du gerne vil søge. Men hvordan er det nu lige, du skriver et godt CV? Hvilke fejl skal du styre udenom? Vi kommer her med nogle gode råd, så du kan undgå de fejl, som mange jobsøgende begår i deres CV.
1. At glemme det indledende resumé
Når du laver et CV, har du ofte fokus på at få listet alle dine kompetencer, din erfaring og dine uddannelser op. Men husk også at lægge energi i det indledende resumé i dit CV. I resumeet skal du på få linjer fortælle:
- Hvem du er
- Hvad du har beskæftiget dig med
- Hvad du kan byde ind med.
Når du søger en opslået stilling, skal du huske at målrette den korte introtekst til stillingen. Vær opmærksom på ikke at gøre det for teknisk, men forsøg at gøre det forståeligt for læseren. Hvis du laver en god indledende profiltekst af dig, er du godt i gang med dit CV.
2. At sende det samme CV til alle
Det er vigtigt, at du sørger for at målrette dit CV til den stilling og den virksomhed, du søger hos. På den måde viser du, at du har sat dig ind i virksomheden og dens behov, samt forholdt dig til hvordan du kan bidrage med dine kompetencer.
Udvælg de vigtigste argumenter i dit CV, som støtter op om, at du er den rette til stillingen. Bliv klogere på, hvordan du målretter dit CV.
3. At udelade informationer på dit CV
Nogle af de største dilemmaer forbundet med et CV er, om du skal udelade ting, som kan stille dig i et "dårligere" lys. Det kan fx være, hvis du har mange korte ansættelser, har været gravid, er blevet opsagt eller har haft stress. Det kan også være, at du overvejer, om du skal skrive, at du er nyuddannet eller undlade at nævne din alder.
Der er ikke et klart svar på, hvad du skal gøre. Men et råd er, at hvis du har "huller" i dit CV, så kan du vælge at forklare dem, så læseren ikke selv skal gætte sig til det. Prøv – hvis muligt – at finde noget positivt eller konstruktivt at sige om det. Har du eksempelvis haft flere korte ansættelser, så prøv at finde en fællesnævner for dit arbejde og fremhæv det. Få flere gode råd om de klassiske CV-dilemmaer.
Hvis du har brug for sparring på dilemmaer, du har omkring dit CV, kan du kontakte en karriererådgiver hos Frie på 63 13 85 50. Vi står klar til at hjælpe dig, hvis du er medlem af Fries fagforening (Frie Favorit).
4. At tænke, at du som nyuddannet ingen erfaring kan skrive på dit CV
Som nyuddannet kan det være svært at komme ind på arbejdsmarkedet, fordi opslåede stillinger ofte kræver flere års erfaring. Men det betyder ikke, at du ikke har erfaring, du kan byde ind med.
Fx kan du gennem dit studie have erfaring med gruppearbejde, deadlines, research, formidling, praktik osv. Det kan også være, at du har haft studiejobs, frivillige jobs eller har været en del af en forening.
Lav en oversigt over den erfaring, du har, og sæt konkrete kompetencer på, som du har fået gennem den erfaring.
5. At få dig selv til at fremstå bedre, end du er
Selvfølgelig vil du gerne vise dig fra din bedste side i dit CV, så du er mest mulig attraktiv for en kommende arbejdsgiver. Men vær opmærksom på ikke at blære dig og få dig selv til at fremstå bedre, end du er. Omvendt skal du heller ikke tale dig selv ned i dit CV.
Når du bliver kaldt til samtale, skal du være den samme person som i dit CV og din ansøgning. Og hvis en kommende arbejdsgiver laver research på dig, eksempelvis gennem en søgning online, skal personen få et ensartet indtryk af dig.
Skriv pænt og sagligt og lad være med at skrive holdninger og kommentarer med i dit CV.
Har du brug for sparring på dit CV?
Vil du gerne forbedre dit CV og skabe resultater, men ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Så kan du kontakte en karriererådgiver hos Frie på 63 13 85 50. Som medlem af Fries fagforening står vi klar til at hjælpe dig med din jobsøgning.