Som med så meget andet, er det en god idé at lave en plan, som jo er det, det er. Ellers kan det ende med at føles så overvældende, at du dropper det. Og der var jo en grund til, at du ville noget andet. Så hold fast. Du er allerede godt på vej!
Så, hvad vil du med dit jobskifte, og hvilke trin skal der til, for at du kommer derhen?
De fire trin, der kickstarter dit jobskifte
1. Nulstil dig selv
Tænk over det. Du har en fantastisk mulighed for at nulstille dig selv og din jobsituation. Du ved godt, hvorfor du søger væk fra dit nuværende job. Om det er chefen, opgaverne, transporttiden, metaltræthed eller noget femte, så er det med til at zoome dig ind på, hvad der betyder noget for dig. Ellers risikerer du at havne i et job, der frustrerer dig.
Så hvad er vigtigst for dig og hvorfor lige den type af job? Hvis du fx arbejder med salg og oplever, at du faktisk ikke længere nyder kontakten med kunderne og skal sætte dig mentalt op til møderne. Det er anstrengende og et tegn til dig om, at dit næste job skal være uden den direkte kundekontakt. Og det er helt reelt.
Find ud af, hvad du faktisk nyder i dit job. Hvad matcher i virkeligheden din personlighed, dine interesser og dine erfaringer? Og gå efter at få mere af det.
2. Hvad vil du opnå?
Der kan være mange årsager til, at du vil skifte job. Handler det om ydre eller indre forhold. Får jeg tilfredsstillet min faglighed og mine personlig udvikling, eller handler det om, at jeg ikke trives med min chef?
Det er vigtigt, at du erkender, hvor den jobmæssige sko trykker, så du skærer det dårlige fra og fokuserer på, hvad der passer til dig og det, du vil have ud af dit arbejdsliv. Vores artikel om trivsel på arbejdet undersøger de mange forhold, der spiller ind.
Spørg dig selv: Hvad er vigtigst for mig i mit kommende job? Sagt på en anden måde: Hvad får mig op om morgenen?
- Er det mine konkrete arbejdsopgaver?
- Er det den faglige udvikling?
- Sammenholdet med kollegaer?
- Min personlige udvikling?
- Et godt arbejdsmiljø?
- Min løn?
Det er ikke sikkert, at du vil "score" 10/10 på alle seks, men i stedet opleve det som en kombination, hvor det ene vejer op for det andet.
Spørg også dig selv, hvilken type virksomhed, du vil arbejde for? Er det en stor, profileret koncern, hvor du er en mindre brik, men har mange muligheder? Eller vil du hellere arbejde i en lille eller mellemstor virksomhed, hvor alle kender alle? Er det tid til sceneskift og en helt ny branche? Eller vil du søge en tilsvarende branche, så alt ikke er nyt.
Lyder det helt basalt? Det er det også. For det er netop nu, du har mulighed for at bremse helt op og få styr på, hvad du vil med dit jobskifte. Den refleksion og erkendelse kan du bruge, når du skal til at søge. Derudover vil du virke meget mere overbevisende, når folk i dit netværk spørger dig, hvad du går efter, og hvad der motiverer dig.
3. Hvilke kompetencer har du at tilbyde? Hvad er du god til?
"Kan du nævne dine styrker og svagheder?". Sådan lyder det af og til ved jobsamtalen. I hvert fald engang. Spørgsmål af denne type er gode at øve sig på. For vi ved det jo godt selv. Der er noget, vi er bedre til end andet, og som regel hænger det sammen med det, vi er gode til.
Tænk på tidligere arbejdsopgaver og projekter. Hvilke var en fest at være med i, og hvilke kunne du ikke vente på at få overstået? Spørg dig selv, hvilke kompetencer du bød ind med, og hvorfor du tror, at opgaven matchede dig eller det modsatte.
Der findes forskellige værktøjer, som kan pege dig i retning af din persontype og dine kompetencer. Hos Frie kan vi hjælpe dig med at lave en personprofil.
4. Stil krav til din kommende arbejdsgiver
Der skal to til tango. For et godt jobskifte handler ikke kun om dig. Der er også en arbejdsgiver, som skal passe til den, du er. Lige nu kæmper virksomhederne om at tiltrække medarbejdere, så du kan godt tillade dig at stille krav til virksomhedens og din chefs værdier.
Det lyder flot, men det handler egentlig "blot" om, hvad der er vigtigt for dig i dit (arbejds)liv. Husk at holde fast i den egentlige grund til, at du vil skifte job.
For at finde ind til det kan du stille dig selv følgende spørgsmål:
- Hvad er vigtigt for mig, når jeg går på arbejde?
- Og hvorfor er det vigtigt?
Når du stiller dig selv "hvorfor"-spørgsmålet, så finder du helt automatisk ind til dine værdier: Hvad betyder noget for dig, hvis du kunne vælge frit?
Formulér for dig selv, hvilken type virksomhed, du vil bruge dine vigtige 7-8 timer om dagen på. Hvem skal få lov at få de bedste timer fra dig? Så er du også meget mere sikker på at ramme et job, som du vil trives i.