• Din guide til den motiverede ansøgning

    Du har fundet et stillingsopslag, du gerne vil søge. Eller en virksomhed, som du gerne vil søge uopfordret hos. Men hvordan skriver du den bedste motiverede ansøgning? Og hvorfor er det vigtigt, at du bruger tid på den? Det kommer vi med svar på her.
    Guide til motiverede ansøgning

    Din guide til den motiverede ansøgning

Når du søger job, vil du højst sandsynlig skulle sende en motiveret ansøgning sammen med dit CV. Uanset om du søger en opstået stilling, eller du søger et job uopfordret. Men hvad er en motiveret ansøgningen egentlig?

En motiveret ansøgning er den tekst, du sender til en virksomhed sammen med dit CV, på baggrund af et stillingsopslag eller som en uopfordret ansøgning. I ansøgningen skal du kort sagt fortælle virksomheden, hvorfor det netop er dig, der skal have jobbet. Det er ikke så nemt, som det lyder, men der er mange ting, du kan arbejde med for at lave en god motiveret ansøgning. For hvis du laver en god ansøgning, er du allerede et skridt foran dine konkurrenter til jobbet.

Hvorfor skal du skrive en motiveret ansøgning?

Når du sender en ansøgning på baggrund af et jobopslag, er du i konkurrence med alle de andre ansøgere. Faktisk viser en undersøgelse fra Ballisager, at virksomheder i gennemsnit får 50 ansøgninger pr. opslået job. Virksomheder modtager derudover også mange uopfordrede ansøgninger. Den motiverede ansøgning har derfor stor værdi for dine chancer for at skille dig ud og blive kaldt til samtale. Den er med til at skabe et godt indtryk af dig, og den viser virksomheden, at du har sat dig ind i, hvem de er. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på at skrive en god ansøgning.

Hvilke elementer indeholder en motiveret ansøgning?

Der er ikke en formel eller et skema for, hvordan man sætter sin motiverede ansøgning op. Det vigtigste er, at det er overskueligt og informativt for læseren, så du efterlader dig et godt indtryk.

En motiveret ansøgning indeholder typisk:

  • En overskrift
  • En indledning
  • Din motivation for at søge jobbet
  • Dine faglige kompetencer
  • Dine personlige kompetencer
  • Afrunding.

I en motiveret ansøgning kan du svare på disse spørgsmål:

  • Hvorfor har du valgt at søge netop denne stilling, og hvorfor skal virksomheden vælge dig?
  • Hvad får virksomheden ud af at ansætte dig? Hjælp virksomheden med nemt at få øje på, hvorfor du er en god kandidat til jobbet.
  • Hvilke kompetencer har du, der er relevante for jobbet?
  • Hvorfor har stillingen værdi for dig?

Sørg for at holde ansøgningen på maksimalt en side. I en undersøgelse fra Ballisager svarer 70 % af de adspurgte virksomheder, at den gode ansøgning højst er på en side.

Hvordan afslutter du din ansøgning?

Afrundingen af din ansøgning er vigtig. Det er din sidste chance for at slå fast, hvorfor du er den rette til stillingen - og derfor selvfølgelig skal til samtale.

Tre gode råd:

  1. Nævn til sidst de vigtigste argumenter for, hvorfor du skal have jobbet.
  2. Kom med konkrete forslag til, hvad du kunne uddybe til en samtale. Hvad vil du gerne fortælle mere om, når du bliver inviteret til samtale? Gør virksomheden nysgerrig på at høre mere om dig.
  3. Vis selvtillid til sidst: "Jeg ser frem til at høre fra jer", eller "Jeg ser frem til at blive inviteret til samtale" viser, at du er overbevist om, at du kan bidrage med værdi til virksomheden.

Få feedback på din ansøgning

Når du er færdig med din ansøgning, er det en god idé at få feedback på den. Det kan fx være af en ven eller kollega.

Du kan også kontakte en karriererådgiver fra Frie på 63 13 85 50, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skriver en god motiveret ansøgning. Vi står klar til at hjælpe dig.