Du sidder foran computeren og forsøger at få din ansøgning til at være helt perfekt. Du vil rigtig gerne have jobbet, og derfor gør du dig ekstra umage med ansøgningen. Men det er som om, at den ikke helt rammer den tone, du ønsker dig. Bare rolig. Her kommer nogle gode råd til, hvordan du får sproget til at spille i din ansøgning.
1. Brug virksomhedens sprog
Der findes ikke ét rigtigt svar på, hvordan du skal skrive i din ansøgning. Det er nemlig forskelligt fra virksomhed til virksomhed og fra branche til branche. Begynd derfor som det første med at lave research på virksomheden og branchen generelt. Hvilken tone har deres eget sprog på hjemmesiden? Hvad fortæller jobannoncen om virksomheden? Er virksomheden ung og hip eller mere konservativ? Er det en stilling i en stor international virksomhed, eller er det en lille, privat virksomhed med få ansatte? Forsøg at lægge dig op ad den tone, virksomheden har.
2. Skriv formuleringer fra jobopslaget ind i teksten
Brug formuleringer fra jobopslaget og sæt dem i sammenhæng med dine egne kompetencer og din motivation. På den måde viser du, at du har forholdt dig til og overvejet, hvordan du passer ind i de rammer, virksomheden søger.
3. Fang læseren med overskriften
Undgå overskrifter på din ansøgning i stil med: "Ansøgning i forbindelse med stillingen som XX i virksomhed Y". Start i stedet din ansøgning med en fængende overskrift, der gerne skal ægge, vække og dække, som man siger i journalistsprog. Så er der større sandsynlighed for, at din ansøgning bliver læst. Sørg for, at din overskrift er fængende og interessant for modtageren.
4. Vær konkret, fortæl historier og giv eksempler
Vær konkret og fortæl gode historier i dine ansøgninger. Skriv ikke, at du er målrettet, energisk, empatisk eller resultatorienteret. Giv eksempler på, at du har brugt de egenskaber i dine tidligere jobs. Fordelen ved at give konkrete eksempler er, at vi er bedre til at huske information, hvis vi får den i billeder og historier. På den måde kan din ansøgning skille sig ud fra de 100 andre i stakken.
5. Lug ud i overflødige ord og floskler
En god motiveret jobansøgning er ofte maksimalt én side. Der er derfor begrænset plads til at få fortalt om alle dine fortræffeligheder. Et godt råd er, at du luger ud i overflødige ord og floskler. Sørg for, at alle de ting, du nævner, er relevante for virksomheden. Hvis det ikke er relevant, eller du ikke kan komme med et konkret eksempel, så overvej at fjerne det fra teksten.
6. Tal direkte til virksomheden
Mange har en tendens til at fokusere meget på sig selv i ansøgningen. For at undgå det, kan du tale mere direkte til virksomheden ved at skrive du/I, virksomhedens navn, branche eller navnet på den specifikke afdeling, du søger job i - fremfor at skrive mig, jeg og mine.
7. Giv læseren lidt luft - men med varsomhed
Du kan med fordel tænke i at dele din tekst op i flere afsnit. Giv de forskellige afsnit en god overskrift. På den måde har du flere måder at fange den travle læsers interesse på. Hvis du gerne vil lave punktopstilling i din ansøgning, så overvej, om det er vigtigt nok til at tage plads fra andre budskaber i din tekst.
8. Husk at få det hele skrevet ned
Husk, at modtageren af din ansøgning er på bar bund. De kender dig ikke, så sørg derfor for at dobbelttjekke, at du har fået nævnt de vigtigste ting i teksten - og ikke kun har det i dit hoved.
9. Læs korrektur og læs teksten højt
Læs korrektur på din ansøgning. En masse stavefejl sender et dårligt signal, og det kan give et dårligt indtryk af dig. Få gerne en anden til at læse din ansøgning igennem eller brug stavekontrollen på din computer til at luge ud i de mest graverende fejl. Vær dog opmærksom på, at stavekontrollen ikke opdager, hvis du eksempelvis har glemt et ord et sted. Et godt råd er derfor, at du til allersidst læser ansøgningen højt for dig selv. Det er en nem metode til at opdage, om du mangler ord, eller om du har skrevet noget, der er svært at læse.
Har du brug for hjælp til din jobsøgning?
Hvis du har brug for sparring i forbindelse med din jobsøgning, kan du kontakte en af vores karriererådgivere på 63 13 85 50.