• Sådan overvinder du frygten for at brande dig selv

    Det er svært for mange at skulle stille sig selv frem i rampelyset. Måske er du også én af dem, der ikke bryder sig om at fremhæve dig selv, og hvad du kan. Her kommer nogle gode råd, så du kan blive mere tryg ved at brande dig selv.
    Personlig branding

    Sådan overvinder du frygten for at brande dig selv

Hvad hvis jeg ikke er god nok? Hvad hvis jeg gør noget forkert? Hvad hvis nogen bliver sur på mig? Det er nok bedst bare at lade være. Måske kan du genkende nogle af de tanker. Frygten for at fejle. Frygten for at stille sig frem. Og måske også frygten for at blive vurderet.

Del, hvem du er som person

De følelser kan opstå, når du arbejder med personlig branding. For det handler om, at du skal fortælle om, hvem du er, hvad du kan, og hvad du står for. Læs mere om, hvorfor personlig branding er vigtigt for dig. Og det kan du ikke gøre, medmindre du overvejer, hvem du er som person, og sætter de overvejelser i spil over for omverdenen.

Du skal turde give dine modtagere lidt personlighed, sårbarhed og autenticitet, fordi det giver dem et bedre indtryk af, hvem du er. Og det gør, at du får en tættere relation med dine modtagere, som nemmere kan huske dig, fordi du skiller dig ud. Men det kan være grænseoverskridende og sårbart at skulle fortælle om sig selv.

Alle kan blive gode til at brande sig selv

Selvom du synes, at det er svært at fremhæve dig selv, og hvad du kan, kan du stadig blive god til det. Tag et skridt ad gangen. Øv dig og bliv tryggere ved det. Ingen forventer, at du er ekspert i noget, første gang du gør det. Alt nyt kræver træning og øvelse, før du bliver god til det. Hvis du ikke har brandet dig selv før, så kræver det træning at blive god til det.

Tænk på noget andet i dit liv, som du har øvet dig på og er blevet god til. Du var sikkert ikke særlig god til det, da du startede. Måske var det grænseoverskridende, og du var nervøs, de første gange du skulle gøre det. Men nu er det blevet rutine, og du er tryg ved det. Hvis du har taget kørekort, kender du helt sikkert forskellen fra den første køretime til nu. Sådan er det også, når du skal kaste dig selv ud i disciplinen "personlig branding".

Hvad kan du gøre for at gøre det nemmere?

Personlig branding kan ses som en muskel, du skal træne op. Du skal ikke begynde med de tunge vægte, for så risikerer du at få en skade og ikke opnå det, du ønsker. Du skal i stedet starte med de lette vægte og så øge vægten i takt med, at du bliver "stærkere" til at brande dig selv.

5 gode råd til at komme i gang med personlig branding

1. Få hjælp af andre

Spørg andre til råds. Er der nogen, som allerede gør det, du gerne vil gøre i forhold til personlig branding? Spørg dem, om de vil give dig et par gode råd eller komme med kommentarer til det, du gerne vil brande dig med.

2. Lav research inden

Vil du gerne brande dig selv et sted, som du ikke har brugt før? Så er det en god idé at lave research på platformen inden. På den måde kan du blive mere tryg ved, hvordan andre kommunikerer netop dette sted, og du slipper for at "brase" ind på en upassende måde.

3. Læg en plan

Du kan også skabe mere tryghed gennem struktur og planer. Så ved du, hvad du skal gøre, og du har overvejet forskellige muligheder. Du kan eksempelvis opsætte nogle mål, så du ved, hvad du arbejder hen imod. Du kan også lave en indholdsplan for, hvordan du gerne vil brande dig selv. Den kan indeholde, hvilke emner du gerne vil tale om, og hvad du gerne vil være kendt for. Skriv med fordel nogle stikord og sætninger ned i forhold til de emner, du gerne vil sætte fokus på. Øv dig på dem, så du ved, hvad du vil sige, fx hvis du skal deltage i et netværksarrangement. Lær meget mere om, hvordan du lægger en plan for at få det brand, du drømmer om.

4. Øv dig i et "trygt rum"

Vil du gerne brande dig selv gennem netværksarrangementer eller måske holde et foredrag, så begynd hjemme i stuen. Du kan invitere gode venner eller din familie til et arrangement eller holde et oplæg for dem. På den måde kan du øve dig, inden du springer ud i den virkelige verden. 

Du kan også øve dig i at præsentere, hvem du er, ved at lave en videopræsentation. Den kan du lave i trygge omgivelser derhjemme og derefter bruge til at brande dig selv, fx på LinkedIn eller i en jobansøgning.

5. Start i det små

Du behøver ikke starte dit arbejde med personlig branding ved at holde et foredrag på tre timer foran 1.000 mennesker. Mindre kan også gøre det. Tag et skridt ad gangen, bliv tryg ved situationen og tag så et større skridt næste gang.

Du kan eksempelvis begynde med disse små skridt mod at forbedre dit personlige brand:

  • Lav et LinkedIn-opslag om ugen
  • Få taget et godt profilbillede
  • Deltag i et fysisk netværksarrangement
  • Øv dig på en elevatortale, så du er klar til kort og præcist at præsentere, hvem du er, og hvad du kan, når lejligheden byder sig.

Har du brug for rådgivning?

Hvis du gerne vil i gang med personlig branding, kan vores karriererådgivere hos Frie hjælpe dig på vej. Vi står klar til at svare på dine spørgsmål.