• Frie Selvstændige er min faldskærm

    Midt i en corona-tid har 45-årige Sebastian Andres Angelo-Perez fra Vejle kastet sig ud i at starte sit eget firma med produktion af film og animation.

    En virksomhedsrådgiver fra Frie Selvstændige har givet ham troen på både forretningen og ikke mindst sig selv.

    Sebastian Andres Angelo-Perez

    Frie Selvstændige er min faldskærm

Sebastian Andres Angelo-Perez har aldrig været i tvivl om, at han en dag skulle være selvstændig.

– Det er en del af mit DNA. Jeg er opvokset med det. Min far importerede Lego til Chile, og det at være selvstændig var en meget stærk del af hans identitet. Jeg elsker friheden. At jeg selv kan styre min tid og mine opgaver og udfolde min kreativitet i stedet for at være en del af en pølsefabrik, siger Sebastian Andres Angelo-Perez, der har startet Angelo Studio, som producerer film og animation til Visuel Storytelling Marketing.

Selvom man ikke er i tvivl om, at man før eller senere skal være selvstændig, kan man godt komme til at tvivle på sig selv.

 

Jeg havde styr på det faglige, men ikke mine følelser. Jeg havde været arbejdsløs freelancer/ledig i mange måneder, søgt faste job, jeg ikke fik, og havde haft noget sygdom. Og så var der hele uvisheden pga. corona-situationen. Kunne jeg skaffe kunder nok og klare mig økonomisk? Jeg følte, at det var en meget ensom rejse, jeg havde foran mig. Sebastian Andres Angelo-Perez.


Tvivlen forsvandt

Den ensomhed brød Frie Selvstændiges virksomhedsrådgiver.
– Jeg fik sparring og styr på vigtige forretningsmæssige ting. Fx havde jeg ikke lavet en forretningsplan og var ikke tilstrækkeligt fokuseret på, hvad der skulle være min niche, og hvem der skulle være mine kunder. Jeg manglede retning, og den fik jeg, siger Sebastian Andres Angelo-Perez og fortsætter:

– Men endnu vigtigere handlede samtalerne også om mig som menneske og min uro i maven. Langsomt forsvandt tvivlen, og jeg fik troen på både forretningen og mig selv. Jeg havde brug for en, der så på det, jeg kan, udefra og sagde "du kan sagtens gøre det!".

Godt på vej

Angelo Studio fik CVR-nummer i december 2020, og Sebastian Andres Angelo-Perez føler, at han nu er godt på vej.

– Jeg har flere faste kunder – deriblandt en fast freelanceaftale, som giver økonomisk ro. For nogle måneder siden var jeg bekymret over, at jeg ikke havde kunder og opgaver nok og overvejede at søge et deltidsjob, som jeg så kunne supplere med opgaver i mit firma. Men Carina fik mig til at tænke i faste freelanceaftaler i stedet for deltidsansættelse, så jeg bevarede min selvstændighed, siger Sebastian Andres Angelo-Perez, der fortsat har virksomhedsrådgiveren fra Frie Selvstændige med på sin rejse:

– Det er ligesom at have en faldskærm på, når man springer ud fra et fly. Jeg føler, at Frie Selvstændige har min ryg. Og endnu vigtigere handlede samtalerne også om mig som menneske og min uro i maven.

Gik målrettet efter Frie Selvstændige

Når man starter som selvstændig, kommer man bedre fra start med en forening og a-kasse, som forstår, hvad en iværksætter har brug for mht. sparring og økonomisk tryghed. Inden han startede sin virksomhed, skiftede Sebastian Andres Angelo-Perez derfor til Frie Selvstændige, hvor han får erhvervsrådgivning, mens han supplerer med en a-kasse for selvstændige via A-kassen Frie.

– Min daværende a-kasse var mest af alt en a-kasse for lønmodtagere. Jeg kunne godt få rådgivning, men det er begrænset, hvad en rådgiver kan hjælpe en iværksætter med, hvis vedkommende aldrig selv har taget springet og prøvet andet end lønarbejde, siger Sebastian Andres Angelo-Perez og fortsætter:

– Derfor gik jeg målrettet efter en forening, som kan understøtte mit projekt. Frie Selvstændige har et meget klart fokus på at hjælpe selvstændige. Samtidig så jeg det som en billig måde at få den rådgivning, som jeg ellers kunne komme til at betale mange penge for hos en konsulent.