• Louise tog springet

    splash-green-interview-524x524

    Det kræver mod, forarbejde og selvtillid at tage springet til at blive selvstændig. Til gengæld er det også nøglen til et gladere liv.

    I hvert fald for Louise Hammer O’Carroll, der her giver sine gode råd og erfaringer videre.

    Louise Hammer O’Carroll

    Louise tog springet

    splash-green-interview-524x524

Nogle gange skal man finde ud af, hvad man ikke vil, før man finder det, man gerne vil.

Sådan var det i hvert fald for 44-årige Louise Hammer O’Carroll, der for 12 år siden valgte at blive selvstændig.

– Jeg var lønslave i 10 år, og det var bare overhovedet ikke mig. Jeg vil gerne bestemme selv, fortæller Louise, der bor i Nordjylland og i dag har to gesjæfter som hhv. selvstændig fodbehandler og psykoterapeut i Nordjysk Terapi.

Hun tog derfor først en fodplejeruddannelse og senere en uddannelse som psykoterapeut med det mål at blive sin egen chef og slippe for at skulle indordne sig under andres premisser.

– Du skal vide hvorfor, du gerne vil være selvstændig, inden du gør det. Og det skal helst bunde i, at du enten brænder for at få mere frihed eller lave det, du brænder mest for. Og gerne begge dele, siger hun.

Undersøg markedet, inden du tager springet

Uanset, hvad du gerne vil lave, er det dog ifølge Louise afgørende, at du starter med at undersøge følgende for at øge chancen for succes:

  • Er der et kundegrundlag?
  • Hvor mange kunder skal du have for, at økonomien holder?
  • Er der et reelt behov for den virksomhed, du vil starte?
  • Hvordan kan du skille dig ud fra de andre, der tilbyder samme service i området?
  • Selv bor hun i en lille by, hvor der allerede er fem fodterapeuter.

– I stedet for blive nummer seks i den by, bør man nok overveje, om ikke en anden by er mere oplagt. Så stik fingeren i jorden og undersøg det lokalområde, du vil starte op i, lyder rådet fra Louise.

Du skal ville det

Selv om Louise kender mange med de samme uddannelser som hende selv, der også gerne vil være selvstændige, er det langt fra alle, der lykkedes med det, fortæller hun.

Og hendes erfaring er, at der særligt er én blokering, der stopper dem.

Nemlig, at de ikke tør sælge sig selv.

Inden du springer ud som selvstændig, er det derfor hendes råd, at du gør dig grundige overvejelser omkring din villighed og lyst til at promovere dig selv i konkurrence med andre.

– Folk læser ikke halvdelen af det, der står på Facebook, så hvis du skal fange folk, er du nødt til at lave noget med billeder og lyd, hvor du præsenterer dig selv og fortæller, hvad du kan og tilbyder. Og du skal selv tro på det, siger hun og uddyber:

– Det er ikke teknisk svært, men netop her går mange ganske enkelt i stå. Og jeg synes, det er så ærgerligt, for de har de faglige kompetencer, fortæller hun.

Men her er man altså bare nødt til at komme udover stepperne, som hun siger.

 

Vil du det her, eller vil du ikke? Er svaret ja, er det bare om at komme i gang. Også med de ting, du ikke bryder dig så meget om, eller som måske er svære i begyndelsen. Louise Hammer O’Carroll.


Vigtige ting at have styr på

Livet som selvstændig er nemlig fyldt med opgaver, som de fleste ikke mestrer fra begyndelsen. Derfor skal man ifølge Louise vide, at det kræver, at man undervejs i processen bliver bedre til nogle ting, man ikke kunne i forvejen.

For Louise har det særligt været:

  • Regnskab
  • Økonomi
  • Skat
  • Budgetter
  • Markedsføring
  • Google Ads
  • Hjemmeside.

– Jeg dumpede erhvervsøkonomi på handelsskolen, så alt det med tal har jeg virkeligt skullet øve mig på. Men i dag laver jeg selv mit årsregnskab, siger hun.

I sin søgen på ny viden og kompetencer har Louise brugt utallige timer på Google og YouTube, hvor hun ser videoer, der forklarer, hvordan eksempelvis SEO og Google Ads fungerer.

– Jeg var ikke særligt god med computeren i starten, men det er jeg blevet. Og det betaler sig, fortæller hun.

Du skal være nysgerrig

Når du starter op for dig selv, skal du også have den rette indstilling til dine kunder, siger hun. Her skal du nemlig være nysgerrig og indstillet på at rette og forandre din forretning alt efter, hvordan kunderne reagerer.

Det gælder særligt, hvis de ikke kommer igen.

Og i en behandlerpraksis som Louises kan kundefastholdelse handle om mange ting, fortæller hun. Eksempelvis:

  • Får kunderne den kvalitet, de havde forventet?
  • Larmer det fra gaden?
  • Lugter der mærkeligt?
  • Er der noget galt med indretningen?
  • Er du imødekommende og professionel nok?

– Det kan være mange forskellige ting, og du skal være parat til hele tiden at se indad og til at ændre på tingene for at holde på kunderne.

Hellere glad end millionær

For Louise handler livet som selvstændig primært om at kunne lave det, hun er passioneret omkring, samtidigt med at hun selv kan nyde livet.

Derfor er det ikke ønsket om at blive rig, der driver hende.

– Jeg skal bare være glad. Jeg har et hesteliv ved siden af mit arbejde, og jeg har en regel om, at jeg ikke arbejder senere end til kl. 15. Så er der tid til de ting, jeg gerne vil, og jeg tjener penge nok til, at det løber rundt, siger hun og uddyber, at hun som de fleste andre selvstændige har et tal i hovedet, hun gerne vil tjene.

– Og det har jeg faktisk nået alle år, siden jeg startede. Så jeg føler mig også heldig. Men det handler naturligvis også om indstilling. Og jeg har det sådan, at der er altid er kunder nok, og der er masser at lave for mig, hvis jeg vil det nok.

Kom godt fra start

Går du med en iværksætter i maven, eller er du lige startet egen virksomhed, så kan Frie Selvstændige tage dig i hånden i opstartsfasen og hjælpe dig godt fra start. Ring til os på 63 13 86 50, hvis du vil høre mere om, hvad vi kan gøre for dig.