Hvis du tænker strategisk over at komme så stærkt som muligt fra start på din karriere, er det uomtvisteligt, at det er en god idé at arbejde med noget relevant undervejs i studiet.
Men for hvert valg, du træffer som studerende, følger naturligvis også en konsekvens. Og det relevante studiejob tager tid væk fra en i forvejen presset hverdag som studerende, hvor man gerne vil have tid til både bøger, forelæsninger og de mange sociale arrangementer.
Derfor har vi lavet denne liste med de fem vigtigste fordele ved at prioritere det relevante studiejob højt som universitetsstuderende – for på den måde at hjælpe dig lidt på vej, når du skal beslutte, hvor meget du vil prioritere relevant arbejde under studiet.
Fordel 1: Dit CV bliver stærkere
Den mest åbenlyse fordel og også en af de primære motivationer for de fleste studerende.
Med et relevant studiejob på CV’et står du bare stærkere, når du skal søge dit første fuldtidsjob. Og ja: Relevant erhvervserfaring er den vigtigste faktor, når rekrutteringsansvarlige vælger kandidater.
Det er ikke et tilfælde, at vi har denne fordel som den øverste på listen.
Fordel 2: Du udvikler salgbare evner (og tjener penge)
Som studentermedhjælper i et relevant studiejob får du penge for at arbejde med noget, der relaterer sig til dit teoretiske kompetencefelt fra studiet.
Tidligere studerende Nathalie Babiel Prehn, der nu sidder som Marketing Coordinator hos Normal, siger således om sin tid som studentermedhjælper:
Det at arbejde med ægte opgaver i en ægte virksomhed, frem for at arbejde med cases på et overordnet teoretisk niveau, har betydet, at jeg i højere grad har kunnet koble min teoretiske viden med praksis.
I dit studiejob får du også muligheden for at sparre med kollegaer, der - ideelt set - arbejder med nøjagtig det, du drømmer om at arbejde med efter studiet. Det har en fed dobbelteffekt:
- Du udvikler salgbare evner – altså evnen til at lave et stykke arbejde, som andre vil betale dig penge for at udføre, når du er færdiguddannet.
- Du får et fast boost til bankbogen hver måned. Og selvom lønnen oftest ikke er prangende som studentermedhjælper, er det procentmæssigt et stort supplement til din SU.
Jeps – det betaler sig at arbejde som studerende!
Fordel 3: Du bygger fundamentet for dit erhvervsnetværk
Som studentermedhjælper får du din første smagsprøve på at have kollegaer og ikke bare studiekammerater.
Og ikke nok med det: Hvis du spiller dine kort rigtigt, starter du fundamentet for den måske vigtigste faktor for succes på arbejdsmarkedet:
Et bredt og stærkt erhvervsnetværk.
Selvfølgelig er du nederst i hierarkiet som studentermedhjælper. Men sådan er det for alle – og som bunden af hakkeordenen har du rig mulighed for at overraske og imponere dine mere "senior" kollegaer og chefer.
Hvis du spiller dine kort rigtigt, kan det resultere i et fuldtidsjob efter studiet – men det kan også resultere i karrieremuligheder 2, 5 eller 10 år efter, du er blevet færdiguddannet.
Simpelthen, fordi du bygger gode, solide, professionelle relationer til mennesker, du krydser veje med på et senere tidspunkt i din karriere.
Fordel 4: Du finder ud af, hvad du faktisk godt kan lide at arbejde med
Et universitetsstudium er pr. definition teoretisk.
Et studiejob er pr. definition praktisk.
Dermed får du den komplet modsatte vinkel til studiets boglige element, og det er ofte en stor øjenåbner.
For nogle kan det at få drømmejobbet nemlig bekræfte nøjagtig, hvad man har forventet, man gerne vil arbejde med.
Og for andre kan det have den komplet modsatte effekt – de opgaver, man troede, man ville elske at lave, er faktisk dødkedelige.
Begge scenarier er ekstremt gavnlige. I begge tilfælde sporer du dig ind på, hvem du er rent fagligt – og hvilken vej du skal sætte dig selv på karrieremæssigt.
Fordel 5: Du opbygger selvtillid og personlige kompetencer
Den sidste fordel kommer som den naturlige følgesvend til de første fire fordele. For når du både udvikler salgbare evner, opbygger starten på dit erhvervsnetværk og lærer, hvad du synes er fedt at lave, har det selvfølgelig en oplagt personlig effekt:
Du bliver mere kompetent, bedre til at opbygge relationer, bedre til at forstå det politiske spil på en arbejdsplads, mere sikker på hvem du er – og, vigtigst af alt: Du opbygger en personlig selvtillid, som ingen kan tage fra dig.