• Er du også træt af floskler og hule tillægsord?

    Har du også haft oplevelsen af at læse et stillingsopslag igen og igen uden rigtigt at forstå, hvad stillingen egentlig går ud på?
    Floskler og hule tillægsord i stillingsopslag

    Er du også træt af floskler og hule tillægsord?

"... Du forstår vigtigheden af at kunne samarbejde, men har stadig en stor evne til at arbejde selvstændigt. Som person er du robust og kan holde mange bolde i luften og ser muligheder frem for begrænsninger."

Har du også oplevet, at mængden af intetsigende tillægsord stikker helt af? Du forstår ordene, for de er ikke komplicerede, og du kender dem til hudløshed. Du tænker måske, at du så bør søge jobbet, fordi du kan sagtens nikke genkendende til det hele. Men måske skal du lige stoppe op engang og tænke over to ting:

  • Hvordan ved du egentlig, at jobbet er interessant for dig?
  • Hvordan kan du sælge dig ind til et job, hvor jobindhold og krav til ansøger ikke er tydelige?

Læs videre her og få et bud på, hvordan du afkoder et stillingsopslaget og kommer om bag flosklerne, så det står klart, om jobbet er rigtigt for dig og ruster dig til at søge det.

Hvad ved du om stillingen, efter du har læst stillingsopslaget?

Når du nu er stoppet op og har konstateret, at du muligvis ikke helt har forstået jobindholdet, så prøv at stille dig selv nogle undrende spørgsmål:

  1. Hvad skriver virksomheden om sig selv?
    Hvad er det for en type virksomhed, hvordan er de i markedet, hvad laver de, hvordan er deres kultur?
  2. Hvad skriver virksomheden om teamet, du skal være en del af?
    Hvor stort er teamet, hvordan er kulturen i teamet, hvem skal man arbejde tættest sammen med?
  3. Hvad skriver virksomheden om arbejdsopgaverne?
    Hvad er kerneopgaverne og hvad er der af øvrige opgaver? Hvor præcise er de her til at beskrive arbejdsopgaverne, så du forstår jobindholdet?
  4. Hvad skriver virksomheden om krav og ønsker til faglige kompetencer og kvalifikationer?
    Hvad er need og hvad er nice eller på godt dansk: Hvad er krav og hvad er blot ønsker?
  5. Hvad skriver virksomheden om krav til personlige kompetencer?
    Giver kravene og ønskerne til ansøger et billede af, hvordan du som person skal være for at passe til arbejdsopgaver og virksomhed?

Derfor skal du ringe til virksomheden og være nysgerrig på stillingen

Jobsøgning bliver ofte sidestillet med en salgssituation og også med rette. Du har sikkert ofte fået gode råd om, hvordan du skal sælge dig til en stilling. Men faktisk er du ligeså meget køber, som du er sælger. Og arbejdsgiveren er ligeså meget sælger, som den er køber.

At både du og arbejdsgiveren har denne dobbeltrolle, betyder også, at du skal være ekstra opmærksom på noget, som mange jobsøgere overser: At virksomheden også har et ønske om at sælge sig selv bedste muligt og i nogle tilfælde også oversælger sig. Og at du som jobsøger (køber) har en stor opgave i at finde ud af, om jobbet (produktet) passer til dit behov.

Hvis en ansættelse ikke er et gensidigt match, så er det uden tvivl et dårligt match.

Er jobbet interessant for dig?

I mange stillingsopslag vil du opleve, at arbejdsopgaverne er listet op i punktform, men uden en prioritering. Der står måske 5-10 arbejdsopgaver, og måske brænder du særligt for et par stykker af dem.

For at vide, om stillingen er interessant for dig, så er du nødt til at kende prioriteringen og kerneopgaver i stillingen. Det er en god anledning til at give virksomheden et kald. I nogle tilfælde vil du nemlig opleve, at de arbejdsopgaver, du brænder særligt for, i virkeligheden fylder meget lidt i hverdagen.

Det er også vigtigt for dig, at de rammer, som du i jobbet skal indgå i, står tydeligt for dig. Det kan være, hvem du skal arbejde tættest sammen med, hvordan kulturen er i afdelingen, hvordan man skal være for at passe godt ind. Spørg dig selv, hvad der er vigtigt for, at du kan trives på en arbejdsplads, og udforsk det allerede inden du søger jobbet.

Ved at udforske stillingen vil du nogle gange opleve, at du bliver positivt overrasket, mens du andre gange vil opleve, at jobbet faktisk ikke passer til dig. På den måde kan du spare dig selv og virksomheden for tid og hellige dig jobsøgning der, hvor det virkelig er interessant.

Hvad er krav, og hvad er ønsker?

Når en arbejdsgiver laver et stillingsopslag, så har de gjort sig nogle tanker om, hvilke kompetencer og kvalifikationer, som er helt afgørende for, at ansøger kan bestride jobbet. Måske kan det i virkeligheden koges helt ned til 3-4 helt afgørende krav. Resten er måske blot ønsker eller floskler.

Men når du læser stillingsopslaget, så er det i mange tilfælde ikke tydeligt, hvad der er krav, og hvad der er ønsker. Det bør nu være særligt nysgerrig på, og det kan du få afdækket ved at ringe til arbejdsgiver.

Får du afdækket virksomhedens behov godt, så er du langt bedre rustet til at skrive en ansøgning og CV, der brænder igennem, og som bonus er du langt bedre rustet, når du bliver kaldt til jobsamtale.

Brug for sparring?

Hvis du er medlem af Fries fagforening (Frie Favorit) eller har tegnet en lønsikring, kan du altid få sparring og rådgivning, der kan hjælpe dig i jobsøgningen. Du kan også få hjælp til at få formuleret nogle gode spørgsmål på baggrund af et stillingsopslag. Ring til os på 63 13 85 50 og få en snak med en af vores dygtige karriererådgivere.