• Lever din kontrakt op til loven?

    Hos Frie gennemgår vores juridiske afdeling dagligt ansættelseskontrakter for medlemmer, der er i tvivl om, hvorvidt kontrakten lever op til de lovpligtige minimumsrettigheder. Og særligt på ét område oplever vi lige nu en stigning i henvendelser.
    ansaettelseskontrakt

    Lever din kontrakt op til loven?

Hvis du er ansat mere end gennemsnitligt 3 timer om ugen i en periode på fire på hinanden følgende uger, så har du krav på at få udarbejdet en ansættelseskontrakt, som skal indeholde en række minimumsrettigheder. Dem kan du læse mere om under Find svar.

Juridisk afdeling får mange henvendelser fra medlemmer, der ønsker en gennemgang af kontrakten, inden underskriften bliver sat, og det kan i sidste ende være en særdeles god beslutning. Det kan nemlig være svært at gennemskue, hvordan man er stillet, hvis det handler om de mere specielle bestemmelser som fx immaterielle rettigheder. Et område, som vi i stigende grad får henvendelser omkring.

Bestemmelser om immaterielle rettigheder

Immaterielle rettigheder (intellectual property rights) dækker over alt fra patenter, design, mønsterrettigheder, rettigheder til software og ophavsrettigheder.

Bestemmelserne går typisk ud på, at medarbejderen skal overdrage de eventuelle immaterielle rettigheder, de måtte ”opfinde” under deres ansættelse, til deres arbejdsgiver.

Princippet følger reglen i lov om arbejdstagers opfindelser, der siger, at "har en arbejdstager gjort en opfindelse, som han må anses at være nået til gennem sin tjeneste, er arbejdsgiveren, såfremt udnyttelsen af opfindelsen falder inden for hans virksomheds arbejdsområde, berettiget til at kræve retten til opfindelsen overdraget til sig for et eller flere lande. Samme ret har arbejdsgiveren, selvom udnyttelsen af opfindelsen ikke falder inden for virksomhedens arbejdsområde, hvis arbejdstagerens opfindelse angår en af virksomheden stillet, nærmere angiven opgave.”

Mens loven imidlertid kun gælder for opfindelser, der kan patenteres, udvider de gængse kontrakts bestemmelser dette til at gælde for alle former for immaterielle rettigheder.

Tilhører dine gode idéer din arbejdsgiver?

Ofte har en arbejdsgiver en helt legitim interesse i den slags bestemmelser, da den ansatte jo aflønnes for sit arbejde, og det derfor er rimeligt, at ”gode ideer” tilhører arbejdsgiver.

Omvendt skal det kun være de gode ideer, som den ansatte finder på som en del af stillingen. Dette er også et princip efter loven, der bestemmer, at udnyttelsen af opfindelsen skal falde inden for arbejdsgivers område, eller en nærmere bestemt opgave stillet af arbejdsgiver.

Hvis du med andre ord arbejder på en virksomhed, der producerer cykler, er det vigtigt, at din idé om et nyt design af et ur fx ikke tilfalder din arbejdsgiver. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på dette, når du overvejer en ny stilling eller en ny kontrakt fra din arbejdsgiver.

Er du i tvivl?

Husk, at du som medlem af fagforeningen Frie altid kan kontakte juridisk afdeling på 63 13 85 50 og få gennemgået din kontrakt, inden den vigtige underskrift bliver sat.